Hogyan ismerd meg a hazugságot

Nancy Carter és Mark Weber, a Torontói Egyetem munkatársai 2010-ben egy különös, de sajnos nem elég nagy figyelmet felkeltő kutatást végeztek. Személy szerint meggyőződésem, hogy ennek eredményét mindenkinek ismernie kellene. De miről is van szó?

A kísérletük lényege az volt, hogy önkénteseket kértek fel arra, hogy állásinterjúra érkező jelölteket értékeljenek. Kíváncsiak voltak, hogy az önkéntesek mennyire megbízhatónak tartják az elképzelt állásra jelentkezőket, illetve kit vennének fel a céghez közülük, ha dönteniük kellene. A kísérlet irányítói a jelöltek felét azzzal az instrukcióval látták el, hogy három kérdésben mindenképpen hazudniuk kell, míg a másik felét arra utasították, hogy minden körülmények között igazat kell mondaniuk.

Az önkénteseket a kísérlet előtt egy alapos pszichológiai tesztnek vetették alá, melynek fő célja a bizalmi szint felmérése volt. Közismert, hogy vannak emberek akik gyanakvóbbak az átlagnál, akik kevésbé bíznak másokban, míg vannak, akik nyitottabbak, gyorsan megbíznak az embertársaikban. A teszt ezt a szintet mérte, így mindegyik önkénteshez egy bizalmi-indexet tudtak rendelni.


Különös eredmény
A kísérlet meglepő eredménnyel zárult: a bizalmatlan önkéntesek lényegesen rosszabbul mérték fel, melyik jelölt mond igazat az interjún, és melyik hazudik. Gyakorlatilag a véletlenszerű találgatás valószínűségét tudták elérni. Viszont amikor azt kérdezték tőlük, hogy melyik jelentkezőt vennék fel a céghez, legtöbbjük egy "hazudóst" választott!

Ezzel szemben a magas bizalmi szinttel rendelkezők kitűnő hazugságfelismerési képességről tettek tanúbizonyságot, és csak elenyésző számban döntöttek volna "hazudós" jelölt mellett.


A bizalmatlanság, a gyanakvás, a távolságtartás tehát nemhogy megvéd attól, hogy kihasználjanak minket, hanem épp ellenkezőleg: szinte egyenesen törvényszerűvé teszi azt!


Miért történik mindez?
A magyarázatot az agyunk önvédelmi mechanizmusaiban találjuk meg.A tudatalattink felelős elsősorban azért, hogy az integritásunk megmaradjon. Amikor bizalmatlanok vagyunk akkor valójában arról van szó, hogy világnézetünk egyik jelentős építőköve a távolságtartás, a gyanakvás.Különböző élethelyzeteinkben időről-időre azonban döntést kell hoznunk: megerősítjük-e a világnézetünket vagy megcáfoljuk? Tudatalattink pedig nyilvánvalóan akkor tudja ellátni az önvédelmi feladatát, ha olyan helyzetet teremt, ami megerősíti a világnézetünket.
Ezért amikor a hazugság és megbízhatatlanság apró, finom, tudatosan észre sem vehető nonverbális jeleit észleljük egy másik emberen, akkor tudatalatt hajlamosak vagyunk olyan döntést hozni, hogy megbízzunk az illetőben – hiszen ez igazolja a világnézetünk helyességét, miszerint igazunk van abban, hogy az emberek megbízhatatlanok!


Ezt a gondolatot megismétlem, mert nagyon fontosnak tartom:
Ha mélyen gyökerezik benned, hogy a világ tele van megbízhatatlan emberekkel, akkor a tudatalattid csak úgy tudja hatékonyan kifejteni önvédelmi funkcióját, ha megvédi a világnézetedet: olyan élethelyzetekbe sodor téged, ahol számtalan megbízhatatlan emberrel találkozhatsz.

A bizalmatlanságunk ára, hogy életünkben egyre több és több olyan emberrel fogunk találkozni, aki átver, aki hazudik, aki becsap. Ismersz olyan valakit, akivel mindig csak baj történik? Akit az ág is húz? Nos, ennek lényegében ez a magyarázata.

 

A bizalommal teli emberek pont fordítva működnek. A világnézetük alapjában véve kiegyensúlyozott, meg vannak győződve róla, hogy az emberek alapvetően jók. A tudatalattijuk így az önvédelmi szerepét akkor tudja jól ellátni, ha az őszinte embereket "preferálja", ezért a jóhiszemű embereknek életük során számtalan lehetőségük adódik arra, hogy jelentős mértékben fejlődjenek a hazugságfelismerési képességeik, melyek így végül ösztönössé válnak.
Mit tudsz tenni?v Szeretnél fejlődni a hazugságfelismerés terén? Gyakorold a bizalmat.
Ez egy meglepő dolog, sokan álmunkban sem gondolnánk, hogy ez a megoldás. Gyakorold a bizalmat.
Azonban a mélyről jövő bizalom megtanulása rendszerint nem két perces mutatvány. Ennek ellenére tudatos viselkedéssel, az ösztönös érzéseid célirányos felülbírálatával már rövid távon is jelentős eredményt tudsz elérni.
Először is látnod kell, hogy a bizalmatlanság az esetek közel 100%-ban egész egyszerűen indokolatlan:
- Ha csak a munkatársadat egy versenytárs nem kifejezetten kémkedési vagy szabotálási szándékkal küldte a céghez, akkor nincs oka rá, hogy érdekellentétben legyetek.
- Ha csak a szomszédod nem kifejezetten gonosz vagy álnok, akkor nincs oka rá, hogy keresztbe tegyen neked.
- Ha csak a boltos nem kifejezetten csaló vagy bűnöző, akkor nincs oka rá, hogy becsapjon téged.

A figyelmetlenség része az emberi természetnek, hiszen nem vagyunk robotok. Előfordul, hogy hibázunk, ez valóban így van, de semmilyen logikus érv nem szól amellett, hogy miért ne lehetne megbízni ennek ellenére a többi emberben.

Minden munkatárs szeretne jó munkahelyi légkörben dolgozni, és senki nem szereti a furkálódást. Minden szomszéd szeretne jól kijönni a lakóközösségbeliekkel, és senki nem szereti a pitiáner bosszút. Minden boltos szeretné, ha jobban menne az üzlet, és egyikük sem szeretné, ha rossz hírüket keltenék.
Tehát valójában nincs okod bizalmatlannak lenni.Sokan ezt pontosan tudják, ennek ellenére mégis bizalmatlanok. Ennek nagyon egyszerű oka van: az önbizalomhiány.Ha magamban nem bízom, hogyan bízhatok akkor másokban? És itt visszakanyarodunk a kommunikációhoz. A kommunikáció az a terület, ahol hatással tudok lenni a másik emberre. A kommunikáció az, amivel el tudom érni, hogy megtörténjen, amit szeretnék, hogy megtörténjen. Ha azonban nem tudok jól kommunikálni, ha ezáltal nem tudok hatással lenni a másik emberre, akkor rabnak érzem magam, elveszítem az önbizalmamat.Ha százszor kell elmondanom a főnökömnek, a munkatársamnak, a szomszédomnak, a kedvesemnek, a gyerekemnek, a hivatalnoknak, hogy mi az amit akarok, és ennek ellenére sem történik meg, amit szeretnék, hogy megtörténjen - nos, akkor elveszítem az önbizalmamat óhatatlanul.A kommunikáció ezért létfontosságú.Ha nem tudok hatékonyan kommunikálni, akkor elveszítem az önbizalmam.Ha elveszítem az önbizalmam másokban sem tudok majd megbízni.Ha másokban nem tudok megbízini, akkor nem leszek képes felismerni a hazugságot.Ha nem leszek képes felismerni a hazugságot, akkor egyre több rossz helyzetbe kerülök életem során./>A kommunikáció és az életünk minősége között nagyon szoros összefüggés van:Ha hatékonyan kommunikálok, azzal önbizalmat tudok építeni. Képes leszek az életemmel kapcsolatos döntéseket meghozni. És persze képes leszek előnyös megállapodásokat kötni, megbízható emberekkel - ez pedig mindenképpen előrelendíti az anyagi helyzetemet is.
De mi a helyzet a nehéz emberekkel?
A nehéz emberek kezelése jelenti a kommunikáció legnagyobb kihívását. Hiszen az ilyen emberek mindannyiunkat kihívások elé állítanak. Az ilyen emberekkel szemben érezzük magunkat a legrövidebb időn belül tehetetlennek. Az ilyen emberek rombolják legnagyobb mértékben az önbizalmunkat. Hogy velük mit lehet kezdeni, ez sajnos túlmegy egy pár perces hírlevél keretein. Azonban a JövőTeremtő Programban egy komplett 5 lépéses módszert találhatsz arra, hogy hogyan érdemes velük bánni!Kattints ide a JövőTeremtő Programhoz!

Légy kitartó!

Munkám egyik legélvezetesebb része, hogy rendszeresen készítek interjúkat kiemelkedően sikeres vállalkozókkal, és igyekszem megfejteni az észjárásuk titkát. A történeteiket végighallgatva látom a motivációjukat, a dolgokhoz való hozzáállásukat, hogy hogyan kommunikálnak a munkatársaikkal, hogyan bánnak a családtagjaikkal, mi az életfelfogásuk, mit tartanak fontosnak és mit tartanak lényegtelennek, azaz végső soron, hogy hogyan gondolkodnak.
Egy ilyen interjú leszervezése nem egyszerű feladat, van, amikor hónapokat vesz igénybe, és nem is mindig ez a legnagyobb akadály...
Volt egy eset, amikor több, mint négy hónapig kellett hívnom telefonon egy különösen sikeres vállalkozó asszisztensét, hogy a főnöke fogadjon engem egy órára egy interjú kedvéért. Megszámlálhatatlan alkalommal hívtam, érveltem, kezeltem a kifogásait, vettem tudomásul az ellenvetéseit, és léptem túl afelett, hogy a főnökét ez nem érdekli, erre nincs ideje, külföldön van, tárgyal, elutazott, feszes az időbeosztása, nyaral, elfoglalt, üzleti úton van, nem nyitott erre, elege van az újságírókból, átszervezi a céget és nem ér rá, szabadságon van, sok a dolga. De mivel nagyon kíváncsi természetű ember vagyok és nagyon akartam beszélgetni vele, ezért hajthatatlan voltam. Végül sikerült elérnem, hogy a vállalkozó találkozzon velem.
Így négy hónapnyi szervezés után a megbeszélt napon hajnal négy órakor nagy izgalommal indultunk el az ország egyik legtávolabbi sarkába az operatőrrel, hogy reggel hétre odaérjünk. Úgy számoltuk, hogy legyen időnk reggelizni, illetve beállítani a technikát, hogy nyolckor fel tudjuk venni az interjút.
Hat után pár perccel miközben csendesen suhant el mellettünk a vidéki táj, egyszercsak csörgött a telefon: a vállalkozó asszisztense hívott, és sűrű elnézések között elmondta, hogy az éjjel küldött a főnöke neki egy üzenetet, miszerint csak most reggel ér haza külföldről, elhúzódott egy tárgyalása, nagyon sokat vezetett és szeretne aludni egy pár órát az interjú előtt. A kérdése az volt, át tudjuk-e tenni délutánra?
Sajnos a délután nekünk már nem volt alkalmas, az operatőrnek vissza kellett érnie időben egy másik forgatásra. Így hát visszafordultunk a főváros felé. A kaland az üzemanyagköltségbe, az operatőr napi díjába illetve a kamera és a technika bérlésének díjába került.
Két héttel későbbre azonban sikerült újabb időpontot egyeztetni. El is indultunk hajnal négykor. Vidám hangulatban telt az utazás, azzal viccelődtünk, hogy hatkor majd csörögni fog az asszisztens, hogy fordulhatunk vissza :)
És tényleg, hat után pár perccel csörgött a telefon, a vállalkozó asszisztense sűrű elnézések között elmondta, hogy a főnöke rosszul lett reggel, és lemondta minden mai programját.
Mit tehettünk hát? Elindultunk vissza a fővárosba.
Én továbbra is kitartottam a szándékom mellett, újabb időpontot beszéltem meg néhány héttel későbbre. Reménykedve vártam a megbeszélt napot, azonban hiába: ez a harmadik találkozó sem jött létre, ugyanis előtte való nap egy balesetben eltörtem a bokám, kaptam egy fekvőgipszet, amivel jó pár hetet a lakásba zárva kellett töltenem :)
Míg "lábadoztam" sok barátom és ismerősöm látogatott meg. Volt, aki azt mondta erre a történetre: ezt nem kell erőltetni, az illető biztosan csak le akar rázni, és ha az utolsó időpontot nem én mondom le, akkor megint ők visszakoztak volna. Volt, aki azt mondta, hogy ha valakivel ennyire nem akar összejönni a beszélgetés, az azért van, mert az illetővel nincs mondanivalónk egymásnak, és az univerzum továbbra sem fogja támogatni a találkozó létrejöttét.
Volt, aki azt gondolta, hogy ha már ennyi pénzt és időt fektettem bele, akkor most már "csakazértis" vigyem végig. És volt, aki azt mondta, fennáll az esélye annak, hogy a következő kör is csak anyagi veszteség lesz, és ha ennyi elszórni való pénzem van, akkor persze csak nyugodtan egyeztessek időpontokat és béreljek aznapra operatőrt kamerával :)
Felépülésemet követően ismét felvettem a fonalat, és megbeszéltem egy időpontot. Ezúttal – csodák csodája – minden zökkenőmentesen zajlott. Az interjú fantasztikusan sikerült, egy különösen érdekes ember nagyon értékes gondolataival és élettapasztalatával lettem gazdagabb. De ami még inkább feldobta a napomat az, hogy miután már összepakoltuk a holminkat, a vállalkozó nagyon kedvesen még ebédelni is meghívott minket. Ebéd közben végig nagyon érdekes történetekkel szórakoztatott minket, miáltal alkalmam nyílt még alaposabban megismerni őt.
Miközben autóztunk vissza vidékről azon tűnődtem, hogyan is telt ez az utóbbi több mint fél év, míg végül összejött ez az értékes beszélgetés.
Négy hónapig csak visszautasításban volt részem, ezt követően pedig mintha minden összeesküdött volna ellenem. Volt, hogy elcsüggedtem? Nem! Feladtam? Nem! Kitartottam és hittem abban, hogy létrejön az interjú.
Ha minden célunkat könnyű lenne megvalósítani, akkor mindenki boldog lenne. Ha minden könnyű lenne a világban, akkor nem lenne kihívás, nem lenne izgalom, nem lennének értékek, és így megszűnne a fejlődés is. Ha mindent el tudnánk érni könnyedén, akkor eltűnne az életünkből motiváció, és eltűnnének ezáltal olyan érzések is mint például a szerelem.
De nem ez a helyzet. Amikor az embereket kudarc, visszautasítás éri, akkor legtöbben feladják. Az emberek nagy részét nem érdeklik a nehéz dolgok. Azonban amit megtanultam a sikeres emberektől az az, hogy ők nem adják fel! Őket az értékes dolgok érdeklik, ami nem jut mindenkinek!
Nyilvánvalóan vannak dolgok, melyek másoktól függenek. Azonban az, hogy te ezt hogyan éled meg, hogyan tekintesz a "külső akadályokra", AZ CSAK TŐLED FÜGG!
"Azt, hogy mire viszed az életben nem az dönti el, hogy mikor kezdesz el valamit, hanem az, hogy mikor hagyod abba."
Richard Bach

A minőségi élet attól lesz minőségi, hogy nem elégedünk meg a másodosztállyal. A minőségi életnek ez a legfőbb stratégiája.Nem fogadjuk el a másodosztályú viselkedést másoktól velünk szemben. Ezért ha a postán a postáskisasszony udvariatlanul bánik velünk, mi nagyon empatikusan megmondjuk neki: értjük, hogy fárasztó a napja, de megérdemeljük az udvarias bánásmódot.Nem fogadjuk el a másodosztályú árut. Ha a cipőboltban olyan lábbelit akarnak adni nekünk, aminek igénytelen a varrása, akkor udvariasan megmondjuk az eladónak: értjük, hogy ezt az árut kapták, de mi megérdemeljük, hogy azt kapjuk a pénzünkért, ami elvárható.A minőségi élethez kitartás kell. Ha jobbat akarunk kapni, mint amit az élet magától ad, akkor ki kell tartanunk az elveink mellett, ki kell tartanunk a minőségi elvárásaink mellett, míg meg nem kapjuk, amit megérdemlünk.Ennek a <em>Minitréningnek</em> a legelső leckéje arról szólt, hogy mindenkitől legfeljebb csak annyira számíthatunk, amekkorák az elvárásaink az illetővel szemben.Amikor elvárásokat fogalmazunk meg, akkor valójában nem mást teszünk, mint hogy nem hagyjuk, hogy az események irányítsák az életünket, hanem mi irányítjuk az életünket. Mi döntjük el, hogy hogyan éljük meg az életünkben bekövetkező eseményeket, mi döntjük el, hogy azt elfogadjuk-e vagy sem.Mert lehet valaki udvariatlan velünk, és ezt megélhetjük támadásként. De akár úgy is, hogy egy kis kitartással el kell érnünk, hogy az illető felnőjön a feladathoz, amit a velünk való kommunikáció jelent a számára.

Elsősorban ez az amit szerintem érdemes eltanulni a vállalkozóktól: hogy ők <em>irányítanak</em>. Jól vagy rosszul, de irányítanak egy céget, embereket, eseményeket.
Az átlagos emberek nem irányítanak. Ők csak sodródnak, és így sorozatban kerülnek bele olyan eseményekbe, melyek nekik nem jók. Ők ezt külső körülményekként élik meg.

Gyakran teszik fel nekem a kérdést, hogy mit kell tenni ezzel vagy azzal a dologgal, hiszen az "objektív akadály". A válaszom minden esetben az, hogy nem szabad ide eljutni!


Mit tegyek akkor, ha a férjem minden nap megver? Mit tegyek akkor, ha valaki sok pénzzel tartozik? Mit tegyek akkor ha egész nap fáj a hátam?
Hát nem szabad ide eljutni! Mert ezeket mi magunk hozzuk létre!

Mert volt idő amikor nem vert meg csak hetente egyszer, azelőtt pedig csak havonta egyszer, azelőtt pedig csak félévente egyszer.
Mert volt idő amikor nem tartozott még sokkal, csak fele ennyivel de nem adta meg csak ígérgetett. És volt idő amikor nem tartozott még csak egy egész kis összeggel, de nem adta meg, csak ígérgetett.
Mert volt idő amikor még nem fájt a hátam egész nap, csak esténként. Mert volt idő, amikor még nem fájt a hátam esténként, csak hébe-hóba egy-egy rossz mozdulat után.

Ez az a pont amikor ki kell lépni a kapcsolatból, amikor nem szabad neki több pénzt kölcsön adni, amikor orvoshoz kell fordulni vagy el kell kezdeni jógázni.
Nem szabad oda eljutni, hogy naponta megverjen, hogy rengeteggel tartozzon, hogy megbetegítsük magunkat!

Irányitani kell az életünket, nem pedig csak sodródni!


Tehát először is el kell fogadni: ha már oda eljutottunk, hogy az "objektív" külső körülményekre mutogatunk, akkor fel kell ismernünk a saját szerepünket ebben!

Oda kell állni a tükör elé és azt kell mondani: ezt elszúrtam!

Majd pedig el kell kezdeni elvárásokat megfogalmazni.


Vissza kell szerezni az irányítást az életünk felett.
Ez persze az elején nem megy rutinból, hiszen ha eddig nem tettük ezt, akkor nincs benne gyakorlatunk. De nem szabad feladni! Ki kell tartani.


Ebben én a sikeres vállalkozóktól veszek példát. Hiszen ők nem születtek cégvezetőnek. Azzá váltak. Beletanultak. Gyakorolták. Hibáztak, majd tanultak belőle. Kezdetben ügyetlenek voltak – de megtanulták. Ne attól tanuljunk, aki feladta, arról vegyünk példát, aki kitartott!

Gyerekként mindannyian ügyetlenek voltunk.Még járni sem tudtunk – de megtanultuk.Ügyetlenül kötöttük be a cipőfűzőnket – de megtanultuk.Kezdetben ügyetlenül beszéltünk – de megtanultuk.Ügyetlenül bicikliztünk – de megtanultuk.

Gyerekkorunkban ehhez a velünkszületett kitartásunkat használtuk. Mert a kitartás mindannyiunkban benne van.

És ugyanezt tesszük felnőttként is.
Ügyetlenkedtünk az első párkapcsolatainkban – de megtanultuk.Ügyetlenkedtünk az első munkahelyünkön – de megtanultuk.Ügyetlenkedtünk az első mobiltelefonunkkal – de megtanultuk.Ügyetlenkedtünk a számítógéppel – de megtanultuk.

Mi lett volna ha..?

Szoktál ezen töprengeni időnként?Hogy"mi lett volna, ha"?

Ha igen, akkor ez a mai levelem neked szól.
Két dolog történik akkor, amikor ezen töprengsz.Az első, hogy lelki nyomás alá helyezed magad.
Ha azon tépelődsz, hogy vajon jól döntöttél-e múlt héten, ha azon agyalsz, "mi lett volna, ha" másképpen, máshogyan döntesz, akkor azzal tulajdonképpen a saját döntésed helyességét kérdőjelezed meg.Ennek következménye az, hogy a jelenben amikor döntened kell, lesz rajtad egy nyomás. Egy lelki teher, hiszen pontosan tudod, hogy egy hét múlva, egy hónap múlva, egy év múlva szét fogod boncolni a mai döntésedet, és azon fogsz töprengeni, jól döntöttél-e, vagy sem. Valójában tehát ilyenkor nem csak arról döntesz , hogy jobbra vagy balra menj. Hanem arról is, hogyan töltsd jövendőbeli életed jelentős számú óráját: azon való tépelődéssel, "mi lett volna, ha", vagy boldogan, nyugodtan?A döntés súlyosabbá válik önmagánál ezáltal. Az egyszerű döntés komplexebbé válik, nehézzé, és végső soron szorongást keltesz magadban.A második, hogy ez a fajta gondolkodás nem visz előre.Egy ismerősöm amikor szakított a barátnőjével azt mondta: "Ha nem veszekedtünk volna annyit, akkor még mindig együtt lennénk." Ez bizony a <em>"mi lett volna, ha" gondolkodás tipikus példája.Csakhogy ezzel a fajta tűnődéssel a múltba kerülünk, ami nem megváltoztatható. Ezzel a töprengéssel csak még jobban magunkba sulykoljuk a hibás viselkedést.Pedig gondolkodhatnánk így is: <em>"Legközelebb ha hosszútávú kapcsolatot akarok, akkor félreteszem a sértődöttségem és higgadtan fogok beszélni a párommal, bármi is a konfliktus oka."Ez az ami előre tud vinni.Nem a múltra fókuszálok, hanem a jövőre.Nem a változatlan-változtathatatlan múlton rágódom, hanem egy jövőbeli viselkedési normát alakítok ki. Felelősséget vállalok a saját fejlődésemért, a saját jobbá válásomért. Ilyenkor optimizmust, erőt sugároznak a gondolataim.Ez a fajta gondolkodás esélyt és engedélyt ad magamnak arra, hogy legközelebb ne kövessem el ugyanazt a hibát. Összességében tehát nem súlyokat helyezek a jövőbeli döntéseimre, hanem egyenesen jóelőre megkönnyítem őket.Nem szorongást hozok létre, hanem oldottságot.

Nos, kedves Northsea, melyiket választod?Mindössze ez az egyetlen szokás, ha elkezded alkalmazni már néhány hét alatt jelentős változást hoz az életedben. Ezt biztosan tudom, mert nem csak saját magamon próbáltam már ki, hanem sok-sok ember is kipróbálta, akivel volt alkalmam beszélgetni a különböző problémáikról.Ez nem más, mint egy szemléletmód, egy nézőpont, ahogy a múltbeli hibákra tekintesz.Érezhetsz ezzel kapcsolatban tehetetlenséget, ha a megváltoztathatatlan múlton tépelődsz. És érezhetsz ezzel kapcsolatban lehetőséget, ha a jövőre koncentrálsz.Hibák ellen egyikünk sincs beoltva. Azt azonban megválaszthatod, hogyan szemléled a saját hibáidat.Bármikor, amikor azon kapod magad, hogy a múlton tépelődsz tedd a következőt:-Hagyd abba-Gondolj arra, mi az amin akarsz változtatni-Tegyél ígéretet magadnak, hogy legközelebb másképp csinálodIlyen egyszerű. Nem vesz el tőled több időt, hisz ezeket a perceket egyébként is erre szánnád, nem hoz rossz hangulatba, ehelyett lehetőséget ad arra, hogy változtass jövőbeli viselkedéseden./>Szeretnél még több segítséget?A JövőTeremtő Program erről szól.
Arról, hogy mi az amit ha megteszel, akkor biztosítja számodra az elégedett jövőt, amit alkalmazva a negatív pozitívvá válik, az átlagos élet pedig örömtelivé.

Nem kérlek arra, hogy képzeld el, hol tarthatnál ma már, ha 3 hónapja belevágsz a Programba.Inkább azt képzeld el, hol tarthatnál három hónap múlva, ha ma belevágsz?

Pénzügyi minták

Pár éve nyáron egy barátnőm felhívta a figyelmem egy cikkre, mely szerint egy angol lottómilliomos három év után megunta a henyélést, és elvállalt egy gondnoki állást egy iskolában. Az illető 900 millió forintnak megfelelő angol fontot
nyert, de az évek alatt életén semmit sem változtatott, csupán annyit, hogy vett egy új autót. A lány nem értette, hogy valaki ennyi pénz birtokában hogy lehet, hogy mégis elmegy dolgozni, és különösképp furcsállotta, amikor én azt
mondtam erre a történetre: az illető egy nagyon szerencsés ember.

Miért gondolom ezt? Mert a legtöbb lottómilliomos elveszíti a nyereményét nagyon rövid idő alatt. És ez egy olyan dolog miatt történik meg velük, amiről igazából nem is tehetnek.


Pénzügyeink fundamentumai
Pénzügyeid ugyanis azokkal a gondolatokkal kezdődnek, melyeket a fejedben a sikeres, gazdag emberekhez, illetve a vagyonhoz társítasz.


Lehet, úgy gondolod, hogy csak csalással és hazugsággal lehet pénzhez jutni? Esetleg úgy érzed, hogy a pénzt nehéz megszerezni és még nehezebb megtartani? Vagy akár azt, hogy ahhoz, hogy valaki gazdag legyen örökölnie kell, netán
hatalmas szerencséje kell, hogy legyen?

Vagy talán az a véleményed, hogy a pénz nem is olyan fontos dolog?


Amikor ilyen módon gondolkodsz, akkor az elméd úgymond "leblokkol", és ezzel a gondolkodással gyakorlatilag lehetetlenné teszed számára azt, hogy meglássa a lehetőségeket a pénzteremtésre – pedig ezek a lehetőségek ott vannak az orrod
előtt.

Az agyad egy olyan szerved, amely évmilliók alatt fejlődött tökéletessé mindössze egyetlen feladatra: hogy szelektálni tudjon a minket érő bődületes mennyiségű információból.Hogy ne kelljen azokkal a dolgokkal foglalkoznunk melyek
lényegtelenek, és azzal tudjunk foglalkozni, ami lényeges.

Ha meglátsz egy fiatalembert egy drága autóban, és te ebben a pillanatban azt gondolod, hogy: "Biztosan csalással szerezte a pénzét", akkor a következő dolog fog történi:
Mivel te alapvetően jó embernek tartod magad, az elméd automatikusan blokkolja azokat a lehetőségeket, melyek a meggazdagodásodhoz vezetnének. Ezzel tulajdonképpen beprogramoztad arra, hogy mi a lényeges és mi a lényegtelen, az elméd
pedig tökéletesen ki fogja szelektálni a lényegtelen dolgokat – köztük a meggazdagodáshoz vezető lépéseket is.

Hogy miért?
Azért mert ha te is gazdag lennél, akkor azzal te is rossz emberré válnál.

Gondolkodj csak el ezen egy pillanatra.

Hogyan akarhatsz gazdag lenni, ha azt gondolod, hogy a gazdag emberek csalók, rosszak?

Ez körülbelül olyan, mintha utálnád a sárgaborsó főzeléket, de azért minden vágyad az lenne, hogy sárgaborsó főzeléket egyél.

Ennek nem sok értelme van az elméd számára.


Rendszerint saját magunkat akadályozzuk...
Gondolj csak bele: a sportkocsis fiatalemberről alkotott véleményednek egy fikarcnyi hatása sincs az ő életminőségére, lelkiállapotára és vagyoni helyzetére. Ezzel szemben azonban a véleményednek óriási hatása van a saját
életminőségedre, a saját lelkiállapotodra és a saját vagyoni helyzetedre!
És ez nem csupán a pénzre igaz! Ha például azt gondolod magadban, hogy a szinglik mind lúzerek, mivel képtelenek arra, hogy párt találjanak maguknak, akkor azzal csak saját negatív párkapcsolati mintáidat erősíted meg, azzal csak saját
magadat fosztod meg a jó közérzettől, és a saját párkapcsolatod minőségét csökkented!


Sajnos ez nem egy olyan dolog, amelyet teljes mértékig te irányítasz. Az, hogy jelenleg mit gondolsz a pénzről, az semmi másnak nem köszönhető csak annak, hogy milyen mintákat láttál a szüleidtől, barátaidtól családtagjaidtól.

Ha a te családodban a szüleid azt gondolták a pénzről, hogy "rossz", vagy "nehéz megkeresni", vagy "szerencsésnek kell hozzá lenni", akkor valószínű, hogy a te fejedben nagyon hasonló korlátozó gondolatok jöhettek létre.

Ez a folyamat természetesen nem tudatosan megy végbe. Az esetek nagy részében még azt sem fogod észrevenni, hogy ugyanúgy gondolkodsz, mint ők, maximum annyit, hogy hasonló problémáid vannak pénzügyi területen. Olyan minták jöttek létre
a fejedben, amelyek nem a pénzért, hanem pénz ellen dolgoznak.

Gyakorta hallani a gyerekektől, hogy: "Én aztán nem fogok úgy viselkedni, mint az apám, vagy az anyám."
Azonban a gyerek mikorra felnő, mégis pontosan ugyanazokat a viselkedési mintákat követi, mint a szüleik.

Te nem így gondolod?

Felmérések bizonyítják, hogy abban a családban ahol valamelyik szülő dohányzik nyolcszorosan nagyobb annak az esélye, hogy a gyerek is rászokik.

Nem a szülő szoktatja rá a gyereket.

Egészen egyszerűen a gyerek azt látja, hogy a szülők ezt csinálják, és még annak ellenére is, hogy nem akar dohányossá válni, mégis azzá válik.

Azért mert a minta rögzül a fejében.

A tapasztalat azt mutatja, hogy fejünkben lévő sablonokat, mintákat segítség nélkül kitörölni csak elenyésző számú keveseknek sikerül. A vagyonteremtésnek viszont a megfelelő minták az egyik legfontosabb alapja.

Hogy miért?

Azért mert ha valamilyen mélyen beivódott mintát követsz, akkor az meggyőződéseddé is válik. Tipikus példa a fent említett dohányzás, ami egy ilyen mély minta, amiről mindenki tudja, hogy ártunk vele magunknak, és ennek ellenére olyan
meggyőződésekkel bástyázzuk körbe a saját dohányzásunkat, hogy magunk is elhisszük az ezzel kapcsolatban elhangzó szólamainkat: "én szeretek dohányozni", "túl stresszes az életem, hogy leszokjak", "Churchill is 90 évig élt", és így
tovább.Gondolkodtál már azon valaha, vajon hány negatív minta van a fejedben ezzel kapcsolatban? És milyen meggyőződésekkel vannak ezek a negatív minták körbebástyázva?


Megválni a meggyőződésektől
A rossz hír az, hogy éppen ezért hiába próbálnál meg mostantól arra fókuszálni, hogy, a pénzt könnyű megkeresni, mert a mintáidból fakadó meggyőződéseid miatt nem fogsz benne MAXIMÁLISAN hinni.

A jó hír azonban az, hogy vannak olyan módszerek, melyek képesek gyökeresen átalakítani a gondolkodásmódodat, és segítenek abban, hogy ez a folyamat könnyű legyen számodra.


És ez a tudás szerencsére számodra is elérhető.


Az első és legfontosabb lépés az, hogy mit gondolsz magadról? Érdemesnek tartod magadat a sikerre, vagy inkább úgy gondolod, hogy az élet számodra csak apróságokat tartogat?

Az igazán sikeres emberek úgy gondolják (siker alatt érthetünk akár anyagi, akár párkapcsolati sikert, vagy bármi mást), hogy ők érdemesek a legjobbra.

A legjobb példa erre ismét csak a lottómilliomosok. Ha rákeresel az interneten a lottómilliomosok sorsára, akkor rengeteg katasztrofális történetet fogsz találni arról, hogy mi történt a több milliárdot nyert emberekkel.

Két éven belül ezen férfiak és nők kétharmada teljes egészében elherdálta a vagyonát, és gyakran rosszabb anyagi körülmények közé süllyedtek vissza mint ahol korábban voltak.

Íme néhány vélemény, amit ezek a "nyertesek" mondtak:

"Ez volt a legborzalmasabb dolog ami történt velem"
"Bárcsak soha ne nyertem volna"
"Ha újra kezdhetném, akkor mindent másképpen csinálnék"

Ebből a felsorolásból sajnos több százat találni, elsősorban angol nyelven.


Hogy miben más ezeknek az embereknek a szemlélete, mint azoknak az embereknek akik a maguk erejéből jutottak fel a csúcsra?

Az, hogy belül nem érezték elég jónak magukat ahhoz a mennyiségű pénzhez, amit megnyertek.

Tehát máshogy gondolkodtak!

Ha egy sikeres embernek pénzt adsz, ő meg fogja duplázni, vagy meg fogja triplázni, mert tudja, hogy ő képes rá!

Ha egy hétköznapi embernek, aki nem érzi magát érdemesnek nagy vagyonra pénzt adsz a kezébe, akkor el fogja herdálni.
Szinte kifolyik majd a kezei közül.

Természetesen ha rákérdezel, akkor mindegyikük azt fogja mondani, hogy ő megérdemli. Mindegyikük azt fogja állítani, hogy ő tudna mit kezdeni a pénzzel.
Azonban a gyakorlat egészen más képet mutat...


Egészen addig, amíg legbelül mélyen te nem érzed magadat megfelelőnek ahhoz, hogy hatalmas vagyonod, boldog párkapcsolatod, vagy bármilyen más eredményed legyen, addig ezek a sikerek el fognak téged kerülni.


<span style="color: #00344e;">Érdemessé válni a sikerre
Természetesen nagyon ritka az, hogy valakinek nagy vagyon hulljon a kezébe, ezért közvetlen veszély nem fenyeget. Viszont ha jobban szeretnél élni, ha több pénzt szeretnél keresni, akkor fontos, hogy megértsd, nem te tehetsz arról, ha
nem rendelkezel a sikeres emberek észjárásával.

Ha nem volt a közeledben olyan szülő, barát, vagy munkatárs, akit le tudtál volna másolni, akkor gyakorlatilag esélyed sem lehetett arra, hogy ennek a tudásnak a birtokába jussál.

Éppen ezért fontos az, hogy fejleszd a gondolkodásodat, és tanulj olyan emberektől akik már eljutottak arra a sikerszintre, ahova te is vágysz.

A leghatékonyabb tanulási folyamat ugyanis az utánzás. A legalapvetőbb készségeidet – például a járást, a beszédet is – utánzással sajátítottad el, és valljuk be őszintén, ezekben minden bizonnyal elég jó vagy.

Azok a képességek azonban, amelyeket nem másolás útján sajátítasz el, jóval nehezebben kialakíthatóak számodra, mivel az elméd nem tud egy lépésről lépésre épülő mintát követni.
Az interneten és a könyvesboltokban található legtöbb könyv éppen ezért csupán látszatmegoldást kínál. Nem véletlen, hogy bár hatalmas mennyiségben fogynak, a rengeteg olvasó mégsem éri el a látványos sikereket.

Ennek pedig a fő oka az, hogy nem a gondolkodásmódot tanítják meg, hanem csupán trükköket és tippeket adnak át az olvasójuknak.

Nem tanítanak számodra olyan gondolkodásbeli sémákat amiket le tudnál másolni, éppen ezért nem is érheted el azokat az eredményeket amiket a másolásra érdemes emberek magukénak tudhatnak.
Neked ezen a ponton egy olyan stratégiára van szükséged, ami megmutatja pontról pontra, mik azok a szabályok, melyeket alkalmaznod kell, hogy elérd a megnyugtató anyagi biztonságot.

Ha erre a tartós biztonságra vágysz az életedben, és nem csak pillanatnyi fellángolásokra, akkor van mód arra, hogy tegyél a fejlődésed érdekében!

Spielberg titka

A Minitréning ötödik levelében már olvashattad Steven Spielberg gyerekkori történetét és annak tanulságait - ma pedig arról olvashatsz, hogy mások hogyan alkalmazzák az ő módszerét arra, hogy jobban éljenek.

Egy gyors ismétlés a sztoriról: abban az iskolában ahova a kis Spielberg járt volt egy idősebb fiú, aki ráadásul még sokkal érettebb is volt a koránál. Ez a fiú ellenségesen és agresszíven lépett fel mindenkivel, megfélemlítette a többi iskolás gyereket. A kis Spielbergnek is meggyűlt vele a baja, a fiú ugyanis rendszeresen bántotta, megverte őt.

Az iskolások szülei rendszeresen panaszkodtak, de a helyzet semmilyen büntetés hatására nem változott: a fiú magaviselete maradt amilyen volt, továbbra is bántotta iskolatársait.


Már ebben a helyzetben, gyerekkorban is megmutatkozott Spielberg, a későbbi sikeres és hires filmrendező egyik legfontosabb tulajdonsága: a lehetőségekre való koncentrálás. Ő ugyanis néhány hét alatt megtalálta a módját annak, hogy leszerelje ennek a fiúnak az ellenségeskedését és a maga oldalára állítsa.

Spielberg már gyerekkora óta vonzódott a filmezéshez, 12 éves volt, amikor élete első fekete-fehér westernfilmjét elkészítette édesapja 9mm-es kamerájával, ami még természetesen csupáncsak pár perces volt. 13 évesen már díjat nyert egy másik háborús témájú filmjéért.

Trükkje a fiú tartós erőszakossága ellen utólag pofonegyszerű: rávette, hogy szerepeljen a következő filmjében, legyen ő a főszereplője. A fiú kezdetben gyanakodott, de a kis Spielberg meggyőzte őt arról, hogy mivel ő nagyobb és erősebb, mint a többi gyerek ezért ő lesz az ideális filmhős.

A filmszerep végül annyira tetszett ennek a fiúnak, hogy utána még évekig kereste a kis Spielberg társaságát, és egész jól összebarátkoztak.


Már a gyerek Spielberg is tudta, hogy ha a gondolkodása abba az irányba megy el, hogy megsértődjön, akkor sohasem találja meg a megoldást a helyzetre. Ehelyett gondolkodása a lehetőségek keresésének irányába ment el, kereste a lehetőséget a megoldásra, és így természetesen meg is találta!

Biztos vagyok benne, hogy ez a gondolkodási szokása életének minden periódusában jelentős szerepet játszott abban, hogy mindig megtalálja a megoldást arra: hogyan tudja megvalósítani a céljait - s így lett belőle a világ talán legismertebb (és kétségtelenül az egyik leggazdagabb) filmrendezője.


De a lehetőségekre való koncentrálás nem csak arra jó, hogy megvédjük magunkat a nagyobbak verésétől. Nem csak arra jó, hogy filmrendezők legyünk.
Mire jó még? Például életmentésre.

A következő sorokban egy vidéken élő elvált fiatal nőről lesz szó, akinek van egy öt éves gyermeke. A válás annyira megviselte szegényt, hogy szervezete legyengült, végül egyre komolyabb betegségek kezdték gyötörni. Ő mindezt a stressznek tudta be, de végül a környezete hosszas unszolására elment egy orvoshoz kivizsgálásra. Ekkor rákot diagnosztizáltak nála, az orvos pedig azt mondta, körülbelül fél éve van hátra. A nő erre teljesen összeomlott, és a hírt nem is mondta el senkinek. Aggódott a gyermekéért, hogy ki fogja majd felnevelni, és az aggodalom, a stressz, a betegség és a kilátástalanság végül teljes depresszióba taszította, és ebben az állapotában elüldözte magától az összes embert.

Volt neki azonban egy nagyon kedves barátnője, akit bár szintén megviselt a fiatal anyuka depressziója és távolságtartó viselkedése mégsem volt hajlandó ebbe belenyugodni. Végül kihúzta belőle, mi is a valódi baja - őáltala jutott el ez a történet hozzám -, és szó szerint kézenfogva elvitte egy másik orvoshoz. A másik orvos elvégezte a szükséges vizsgálatokat és azt mondta, bár kockázatos, de műthető a rák.

Azóta a fiatal anyuka már jól van, és megtanulta, mit jelent az, ha nem adja fel hanem inkább ehelyett a lehetőségekre koncentrál.


És ez még nem minden! Mire lehet jó még a lehetőségekre koncentrálás? Például arra, hogy felfuttassuk a vállalkozásunkat.


Pontosan ezt tette ugyanis egy könyvelő, aki már jóideje hirdetett egy olyan lapban, amit a környékbeli vállalkozók rendszeresen olvastak. Az érdeklődők azonban csak csordogáltak, kéthetente egyszer csörgött csupán a telefon. Ezért leült, és megszámolta, hány könyvelő hirdet ugyanabban az újságban. Ekkor ráébredt arra, hogy mi az oka annak, hogy csak csordogálnak az új ügyfelek: az újságban több tucatnyi konkurrense is hirdetett egyszerre.

Elkezdte keresni a megoldást, elkezdett a lehetőségekre koncentrálni. Nem kezdett el nagyobb és drágább hirdetést feladni, amivel csak csökkentette volna a profitját. Nem költött grafikusra aki szebb és jobb hirdetést csinál neki. Nem kezdte el csökkenteni az árait, amivel csak azt érte volna el, hogy a környék összes könyvelője lecsökkenti az árait és aztán ugyanott tartanak – kivéve persze azt hogy mindenkinek kevesebb a profitja.

A megoldása pofonegyszerű volt: egyszerűen csak felhívta az újságot, és megkérte őket arra, hogy fordítsák fejjel lefelé a hirdetését.

Hirtelen el is kezdett csörögni a telefonja :)


De a lehetőségekre koncentrálás nem csak erre jó! Van itt még más is...


Egy Ausztrál házaspár férfitagja hirtelen egy igen kecsegtető állás birtokába jutott, azonban ahhoz, hogy ezt az állást "megcsípjék" két héten belül a kontinensnyi ország másik végébe kellett volna költözniük. Kiszámolták, ha itthagyják a lakást és ott bérelnek egy másikat addig, amíg el nem sikerül adniuk a házukat, akkor nagyon hamar fel fogják élni a megtakarításaikat, hiszen két lakást fenntartani nagyon drága mulatság. Ezért előttük állt tehát a feladat, hogy két hét alatt el kellett adniuk a lakásukat.

Felkeresték a város összes ingatlanközvetítőjét, de egyikük sem volt képes felhajtani nekik olyan vevőt, aki két héten belül fizetett volna. A két hét közel fele már el is telt, amikor is a házaspár más módszert talált ki.

Kinyomtattak rengeteg szórólapot, melyre rátették a lakásuk fényképét és azt a szöveget, hogy ezt a lakást sürgősen el kell adniuk, de nem szeretnének 3-4 százalékot kifizetni egyetlen ingatlanközvetítőnek sem. Ehelyett ezt a tekintélyes summát felajánlják annak, aki segít őket összehozni egy olyan vevővel aki azonnal meg is veszi a házukat.

Elkezdték kiplakátolni a környéket, aztán a távolabbi környéket is ezekkel a szórólapokkal, és a plakátolás negyedik napján sikerült is eladniuk a lakásukat.


A lehetőségekre koncentrálásban az a jó, hogy végtelenek a lehetőségek, amire fel tudjuk használni. Például arra, hogy megtaláljuk álmaink állását a lehető legkilátástalanabb helyzetben is...


Ez az egyik kedvenc történetem, lényegében minden előadásomban el szoktam mondani - sőt, Múzsa című könyvemben is megírtam már - és most is ide kívánkozik.Egy fiatalamber különösen nehéz helyzetben volt, ugyanis huszonéves korának közepén még mindig a szüleivel lakott és sehol nem tudott elhelyezkedni. A fiatalember szenvedélye ugyanis a női mellek voltak, és minden ébren töltött percében a női mellekre tudott csak koncentrálni. Így bárhova is vették fel dolgozni, elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy semmire sem tud odafigyelni, semmire nem tud koncentrálni, semmit nem tud megjegyezni, hiszen a figyelme folyton a női mellek körül forgott.

Szülei kétségbeesésükben egyik munkahelyről vitték a másikra, de két-három nap után mindenhonnan kirúgták őt. Végső elkeseredésükben pszichológushoz vitték a fiatalembert, hogy mondja meg, mit tegyenek ahhoz, hogy a fiuk végre képes legyen dolgozni. A pszichológus aránylag hamar megadta a választ: azt mondta, irassák be a fiukat egy fotós tanfolyamra.
A fiatalember egyedi látásmódja, az a művészi mód ahogyan a női test szépségét képes volt fotózni és láttatni a nézőkkel igen hamar ismertté tette a szakmában. Azóta ő lett a Playboy és más hasonló férfimagazinok egyik legfelkapottabb fotósa, aki hihetetlen összegeket tesz zsebre egy-egy fotósorozatért.